top of page
  • Törnblad Inredning

Belysningsdesign badrum

Uppdaterat: 18 feb. 2020

Ofta tycker jag att det saknas konkreta exempel på hur man kan arbeta med belysning. Kanske framförallt i badrum. Här kommer mitt egna badrum som ett exempel på hur jag arbetar med just belysningen.Först och främst har samtliga inbyggda spottar i taket en funktion. Spottarna är inte utplacerade endast för att vara "allmän" allmänbelysning. En spott vid duschen är till för att ge ljus när man duschar, utan att skugga takduschen. En annan spott kan antingen riktas på handdukstorken eller lite nedanför för att belysa en pall eller liknande som kan stå där. Ytterligare en spott är placerad för att potentiellt belysa en växt, förutom att ge allmänt ljus. Den fjärde spotten belyser toaletten, som är visuellt effektfullt men du vill ju även se bra när du väl sitter på toaletten. Detta badrum har många fler spottar och några ska exempelvis belysa garderobsdörrar och gardiner.De bästa spottarna som vi har absolut mest användning av är två spottar som är placerade ovanför handfatet, vilket du kan se här ovan. Det är otroligt vackert att kunna belysa handfatet, samt att kunna belysa specifika delar på handfatet om man så vill. Den viktigaste ingrediensen är att dessa två spottar har en egen tändning. En enkel, relativt kostnadseffektiv grej, men som ger en förhöjd upplevelse i badrummet. Den inbyggda lampan i spegeln fungerar endast som sminkbelysning. Den lampan är sällan på men är oslagbar när man behöver sminka sig.


Tanken med badrummet interiört är att ta in känslan av vardagsrum. Här är olika typer av armaturer en del av formeln för att uppnå den känslan. Det är bland annat förberett för att kunna ha en pendellampa hängandes ovanför antingen ett bord eller en växt. Den hänglampan kommer att placeras ovanför bordet på bilden nedan.

En bordslampa står dessutom på cisternen ovanför toaletten. Tanken är att det även på två ställen kommer att placeras ut golvlampor.En taklampa samt ledlister under kommoden samt ovanför garderobsdörrar och gardiner är andra framtida belysningsplaner för att badrummet ska bli fulländat med sin belysning. Utöver detta finns ljuslyktor och ljusstakar. Oj oj oj, det var mycket belysning kanske du tänker. Badrummet är kring 25 kvadratmeter stort, men utan fönster. Däremot har jag ritat in två dörröppningar för att få en öppen känsla.


Den mesta belysningen i badrummet är funktionsbelysning (punktbelysning) och mysbelysning. Något som ligger mig varmt om hjärtat är dynamik och flexibilitet. Belysning ska gärna kunna riktas, flyttas och ändras efter behag. Väl genomtänkt belysning är A och O. På rätt ställen och med armaturer som inte bara är inköpta för designens skull, utan även med en tanke bakom kring vad just armaturerna tillför belysningsmässigt.


Jag hoppas att jag kunnat tillföra något och lyckats inspirera dig till att tänka annorlunda kring belysning i badrum.


168 visningar0 kommentarer

コメント


Post: Blog2_Post
bottom of page