top of page
  • Törnblad Inredning

Planlösning andra våningen @530kvm

Uppdaterat: 24 mars 2020

Jag fick önskemål av flera att skriva om planlösningen i vårt nybyggda hus när jag ställde frågan på mitt konto @530kvm. Så här kommer nu fortsättningen på förra veckans blogginlägg.


Den andra våningen består av 46 kvm garage och drygt 150 kvm boyta. Vi har satt in garageport och installerat brandskyddande material i garaget så att utrymmet är en egen brandcell och ska kunna användas som ett garage. Så länge barnen är små och vi behöver gräsmattan utanför kommer emellertid detta rum att användas som ett hobbyrum kombinerat med kontor. Vi har ritat så att man enkelt ska kunna byta ut garageporten till fönster eller vägg och då kunna nyttja rummet som bostadsyta. Garaget har nämligen en egen ytterdörr och lika stor panoramavy som övriga rum. Vatten, avlopp och ventilation finns också på plats där. Vi kommer troligen att ha en dold dörr till garaget, som gör att vi skulle kunna ha en 1,6 meter dörr öppen till garaget vilket möjliggör en 28 meter lång utsikt mot trädtoppar, himmel och hav. Längst fram mot fönstret kommer kontorets skrivbord att vara. Garaget har toalett och vask och fungerar även som en grovingång, vilket är klockrent med kladdiga barn eller smutsiga arbetskläder.

Resterande delen av våningen på drygt 150 kvm är mer eller mindre en öppen yta. För vår del var det viktigt att lägga några extra kvadratmeter till hallen. Hallen är det första du möts av när du kommer hem och det sätter känslan för ditt hem. Enligt Feng Shui är hallen till och med det viktigaste rummet av de alla. Vår hall blir med mycket och dold förvaring, platsbyggd sittplats, men framförallt en bredd på 3,6 meter som gör att du ska slippa trängas alltför mycket i hallen när en hel framilj ska iväg. I hallen har vi även en gästtoalett. Den toaletten är yteffektiv och ligger längre bort från kök och vardagsrum så att man ska kunna gå på toaletten i fred så att säga. Det är även praktiskt att snabbt kunna gå till toaletten direkt innan eller efter att man går ut.


Köket ligger i anslutning till hallen för att enkelt kunna springa ut och in på sommarhalvåret. Detta var något som vi inte var helt självklart, då jag gärna hade placerat hallen lite längre bort från köket. Å andra sidan, eftersom utrymmet är stort så upplevas det inte som att köket ligger nära hallen. Hade hallen däremot blivit placerad på ett annat ställe i huset hade den inte blivit lika luftig och fin. Kökets placering var vi nämligen väldigt säkra på då vi vill kunna blicka ut över hela rummet från köket som är hemmets hjärta. Huset har sex ytterdörrar (men inga sedvanliga altandörrar) och från köket kan man enkelt gå ut från två håll. Med en framtida balkong kommer det till och med att finnas tre utgångar.


Placeringen av matbord, lounge och soffa ska kunna byta plats med varandra. Dvs planlösningen ska vara dynamisk och flexibel. En kamin kommer att finnas precis framför fönstren. Det enda rummet som finns på denna våning har en väldigt bred dörröppning med en utanpåliggande skjutdörr. Rummet ska på det sättet kunna fungera som ett separat rum, samtidigt som det ska kunna öppnas upp och vara en del av vardagsrummet. Vad som ska vara i det rummet är inte helt självklart. Initialt kanske det blir ett gym. På sikt kanske det blir ett tv-rum. Däremellan kanske ett gästrum eller kontor;)


Vi har också ett badrum och ett synligt förmak från vardagsrummet sett på denna våning. Detta kan du se på fotot här till vänster. I förmaket kommer ett svart handfat att vara. Själva badrummet baktill kommer bland annat att kunna användas före och efter utomhusbad som kan finnas i trädgården utanför. I badrummet har vi dragit rör så att vi ska kunna ha en tvättmaskin även på detta våningsplan.På bilden ovan kan du se förmaket till badrummet som finns bakom den glasade väggen till höger om trappen.


Det är inte helt enkelt att veta vad man har för behov i vardagen och vad som egentligen är viktigast med en planlösning. Det är funderingar som man kanske normalt inte går runt och tänker på. Människan anpassar sig även dessutom lätt efter huset som man bor i.


Jag tror det är viktigt att ställa sig frågan om kök och vardagsrum ska vara nära eller längre ifrån varandra och om man vill kunna skärma av tv-rummet. Även om man bor i ett mindre hus tycker jag att det är smart med flexibla lösningar där du kan öppna upp så att vardagsrum och kök blir ett rum, men även där du enkelt kan skärma av med hjälp av en skjutdörr, industrivägg eller annat. När barnen är små kanske du vill ha en öppen planlösning för att kunna ha koll. När de blir lite äldre kanske du exempelvis vill slippa höra tv:n när du lagar mat. Du kanske inte vill ha en tv överhuvudtaget i det rummet. Kanske önskar du prioritera bort tv och i stället kunna fokusera på att ta det lugnt och umgås. När man bygger hus eller renoverar har man verkligen alla chanser att kunna påverka sitt beteendemönster i den riktning som man önskar. Du kanske har en inre längtan efter ett eget privat hörn där du kan ligga i en fåtölj och läsa en bok, som är en del av rummet men ändå lite för sig själv.


Ett tips är att gå på lite husvisningar och känna efter hur olika planlösningar känns. Fundera lite på olika hus som du har varit inne i, hos vänner och familj. Finns det något där som du gillar extra mycket eller något som du vet att du inte gillar. Jag ville ha en öppen känsla genomgående i huset och det var väldigt viktigt att vi inte har några korridorer. Kanske för att mitt rum var längst bort i en korridor när jag växte upp. Vår grovingång är i garaget. Jag visste att jag inte ville ha en klassisk grovingång med tvättstuga. Alla sådana ytor som jag har sett live är fulla av saker och de upplevs ofta vara för små av de som bor där. Jag vill inte mötas av stök när jag kommer hem. För andra är en sådan klassisk grovingång helt rätt. Då kanske planlösning och storleken på rummet behöver tänkas igenom både en och två gånger. Kanske blir det en tvättstuga kombinerat med förråd (exempelvis för skidor och barnvagn) men där man ser till att själva "hallen" i rummet verkligen får tillräckligt stor plats. Eller så kanske man i stället bör skapa ett separat angränsande förråd som man säkerställer har de mått som behövs för de saker som man behöver förvara i närheten av ingången.


Vill du prioritera ett stort badrum, sovrum eller är något annat rum extra viktigt för dig? Vill du ha alla sovrum placerade bredvid varandra eller ska de vara mer utspridda? Hur många sittplatser vid matbordet vill du ha? Är det ok med sex sittplatser eller är det viktigt att det ska få plats fler? Hur ofta vill ni kunna vara fler vid matbordet? Gör en mental eller skriftlig prioriteringslista. Vad är ett måste, vad är ett önskemål, vad kan ni leva utan och vad vill ni absolut inte ha.


Det som aldrig upphör att både förvåna och fascinera mig är att många hus har ganska små kök om man jämför med de övriga rummens storlek. Just köksförvaring och kyl/frys är ju sällan något som man upplever att man har för mycket av. Min önskan var att ha en köksö som är 4,20 lång och den kommer troligen att bli kring 3,50 i stället. Lagar ni mycket mat är det kanske värt att viga några extra kvm till just köket. Bilden nedan är från fantastiska Siematic.En gästtoalett tar inte många kvadratmeter i anspråk. Det kostar inte heller mycket pengar. Är det något som du tycker är viktigt? Kanske är kapprum en lösning som du gillar? Den är både yteffektiv, praktisk och skön då man får bort allt visuellt stök som lätt kan bli i en hall. Eller vill du ha en öppen hall? Kanske är hallen inte så viktig för dig och man i stället kommer direkt in i vardagsrummet när man kommer in genom dörren? Det finns ju även klassiska förmak, med en dörr mellan hallen och övriga huset. Det finns flera olika varianter på hur en hall kan se ut. Jag ritade in ett kapprum på en av våra planlösningar då jag personligen gillar den lösningen. Dock fick det fria flödet med en öppen hall som sedan övergår till kök och vardagsrum vinna i slutändan. Estetik före funktion om man ska hårdra det.


Vad gillar du med ditt nuvarande boende och vad gillar du inte? Det kan både handla om själva planlösningen men även om känslan som du får i varje rum. Exempelvis gillade inte jag att grannarna i vårt förra hus ovanför oss kunde se in i vårt kök. De var sällan på den sidan av tomten och fönstren som vette mot vår tomt var nog sovrum eller liknande. Men det var känslan av att kunna vara iakttagen. Jag gillade inte heller att det fanns en trappa utanför köksfönstret, där också andra kunde titta in. Vi satte upp thujahäck just där. Skulle jag få rita om planlösningen kanske köket skulle placeras på ett annat ställe och dessutom skulle jag troligen ändra placering och storleken på fönstren.


På tal om fönster. Gillar du burspråk och den mysiga känslan som det ger? Föredrar du sittfönster? Det finns en rad frågeställningar som är viktiga att fundera över och ta ställning till så att din renovering, tillbyggnad eller nybygge blir precis som du och din familj vill leva. Människan anpassar sig snabbt men varför inte ta chansen att påverka era rutiner och mönster i den riktning som ni vill.


Tveka inte att höra av dig för för en prisuppskattning om du är intresserad av att anlita mig. Jag har också paketpris på 5 respektive 10 timmars arbete. Det kan vara planlösning, bygglovshandlingar, förvaringslösningar, Feng Shui-perspektiv, konsultation för bygglösningar eller inredning i form av mood boards (möbler och möblering, färgsättning, materialval, belysning osv). Jag jobbar med kunder i hela Sverige då jag ofta jobbar digitalt med både film, bild och telefon där fysiska möten inte är ett måste.


Följ gärna mig på @tornbladinredning och @530kvm på Instagram för inspiration.


Ta hand om dig extra mycket så här i dessa Corona-tider.


485 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

留言


Post: Blog2_Post
bottom of page