top of page
  • Törnblad Inredning

Planlösning tredje våningen @530kvm

Den tredje våningen, penthouse, är den privata våningen och detta är min absoluta favoritvåning.

På grund av grannar som tänkte överklaga vårt bygglov som var helt innanför detaljplan, trots att vi varken påverkade sol eller utsikt, blev vi tvungna att dra in penthousets ena fasadlinje med 1,6 meter. Konsekvensen av detta blev reviderad konstruktionsritning, nytt bygglov, en massa mer stålförstärkning och ny planlösning. Denna ändring kostade oss ca en halv miljon kronor och skapade dessutom en försening på ca fyra månader. Då är inte värdeminskning av huset taget i beaktning. Den uppdaterade planlösningen innebar att vi fick ta bort ett rum som skulle fungera som ett gym. Vi behöver även numera gå igenom walk in closet för att komma in till master bedroom i stället för att kunna ha det placerat bakom sovrummet. Vyn från badkaret och sovrummet blir inte endast natur och himmel, utan i stället en takterass.


Fotot bredvid är den primära inspirationsbilden för master bedroom när jag ritade planlösningen. En viktig detalj är fönster både framför och på sidan av sängen. Vi tyckte att 1,6 meter fönster på kortsidan var lagom då vi gärna ville ha lite mer vägg än på fotot för en något tryggare känsla. I vårt initiala godkända bygglov är det som på bilden, det vill säga att fasaden på den övre våningen går i samma linje som våningarna under. I vårt fall hade det blivit ett stup ner på nio meter, vilket hade givit en liknande känsla som på bilden. Då vi blev tvungna att dra in penthousets ena fasadlinje med 1,6 meter blir det nu i stället en terass på 1,6 meter framför.

På tal om överklagan av godkänt bygglov, så gjorde jag en undersökning på min Instagram @530kvm med några hundra svaranden. Det visar sig att så många som 2/3 får sitt bygglov överklagat av grannar. Så sitter du i en sådan sits är du verkligen inte ensam om frustrationen.


Vi har placerat vårt sovrum i ena änden och barnens rum i den andra änden för att kunna ha en privat vuxendel. Walk in closet och garderoberna i vårt sovrum kommer kunna svälja ungefär 18-20 garderober, till min stora glädje. Avståndet mellan garderoberna kommer som minst att vara 120 cm. Walk in closet ska kännas luftig att passera men inte tillräckligt bred för att kunna ha en sittbänk eller stol i mitten. Ett större badrum prioriterades i stället.


Walk in closet ska kunna stängas genom en skjutdörr på två ställen. Ett ställe som skärmar av sovrummet från walk in closet och ett ställe som skärmar av walk in closet från det lilla vardagsrummet. På det sättet kan även barnen gå till badrummet utan att vi berörs.


Vi kommer att ha ett litet vardagsrum med ett pentry. Pentryt ska fylla funktionen att kunna göra morgonkaffe, ställa in matvaror för att kunna ha grillkvällar på den anslutande takterassen (vi har en takterass på den andra sidan som är ca 2,5 meter bred), diskmaskin, vask, vinkyl så att man enkelt ska kunna öppna en flaska på kvällen. Inspirationen kommer från hotell, där man har kaffemaskin och vinkyl nära. Men även för att kunna skapa praktiska lösningar i och med att vårt hus består av tre våningar. Jag tror inte vi kommer att grilla på takterassen lika ofta om vi måste springa upp och ner hela tiden för att hämta porslin och mat. Fastän det är väldigt bra vardagsmotion;) Tanken finns också där att varje våning ska kunna fungera som en egen enhet. Man ska inte behöva springa ner en trappa för att tvätta kläderna exempelvis, eller ta ett glas juice. I badrummet finns därför en tvättmaskin.


Varje våning har ett vardagsrum. Vi tänker att det är trevligt med variation. Man kanske beslutar att äta förrätten och varmrätten på den sociala våningen i huvudköket och sedan gå en trappa upp för att avnjuta efterrätt med avec.


Tanken är också att den privata våningen är just privat. Man ska inte behöva ta upp gäster dit om man inte vill. Allting som behövs ska finnas på de övriga våningarna.Jag gillar att vara högt uppe. Vår tomt är placerad högt upp på en kulle vilket ger en frihetskänsla. Naturen är tätt inpå och ingen insyn. Det var höjden vi föll för och som var viktigare än både utsikt över trädtoppar och hav. Jag gillar även att vara högt uppe i ett hus. Det känns tryggt. För oss var det därför självklart att placera sovrummen högst upp.


Badkaret i masterbadrummet har fått den bästa placeringen! Jag hade en vision av att kunna sitta i badkaret, med fönster golv till tak både framför badkaret och på dess ena sida. Så, så fick det bli. Huset har ingen jacuzzi inomhus, då det blev bortprioriterat. Men i stället är planen att kunna ha en jacuzzi utomhus. Även utomhuspool mellan hus och berg då vi valde att aldrig fylla upp (detta blev den billigaste lösningen som även blev den bästa). Den framtida bastun är placerad i det stora badrummet på soutterängplan. Ingen av oss är något större fan av att basta, så därför fick inte bastun någon fin placering med utsikt. Däremot kände vi att det är trevligt att kunna basta om andan faller på.

Krasst sett är det ju inte så att vi egentligen är i behov av tre våningar. Penthouse är däremot pricken över i på byggnaden. Att inte bygga penthouse vore nästan som att skapa en ring utan en diamant. Den morgonen när vi för första gången får vakna upp i vårt master sovrum uppe i penthouse kommer att bli en fantastisk dag. Den dagen längtar jag till allra mest. Bilden bredvid är vyn från där sängen kommer att vara placerad.


Vill du se fler bilder av huset, gå in på @530kvm på Instagram.


Tveka inte att höra av dig om du är intresserad av att anlita oss som arkitekt, inredare, byggkonsult eller jurist. Vår styrka är att vi arbetar med din budget i åtanke, vi har väldigt god kunskap inom byggnation, skapar smarta snygga kreativa lösningar som ofta är kostnadseffektiva (den snyggaste designen är sällan den dyraste), lägger stor vikt på ljusinsläpp, flöden och belysning, och inreder med Feng Shui i bakhuvudet så att du ska må så bra som möjligt i ditt hem. Framförallt ger vi totalt fokus och engagemang för att skapa ditt drömhem. Vi har ett helhetsperspektiv oavsett om det handlar om ett nybygge, renovering eller inredning av befintligt hem.


Vi är baserade på Lidingö men erbjuder även digital stylingkonsultation inför visning. Dvs jag säger vilka ändringar du behöver göra och du gör det fysiska jobbet med att ta bort, flytta och ändra i din bostad.


637 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page