• Törnblad Inredning

Planlösning första våningen @530kvm

Hej! Tack för alla tips och önskemål gällande vad ni vill att jag ska skriva om här i min blogg. Jag har så mycket uppslag nu att jag nästan inte vet var jag ska börja någonstans:) Det var många av er som vill att jag ska skriva om vårt eget hus @530kvm



Planlösning var en av de saker som ni skulle vilja läsa mer om. Vi ritade huset själva, från början till slut, från första strecket till själva bygglovshandlingarna. Skulle vi få förfrågan om att rita ett helt hus åt en kund skulle vi troligen tacka ja då det är ett sådant spännande arbete. Jag kommer att prata om väderstreck och rumslighet, siktlinjer och annat i framtida inlägg, så att detta inlägget inte blir värsta romanen.


För vår del var en flexibel planlösning viktigt. Planlösningen ska kunna möta behoven som uppstår beroende på i vilket skede i livet man är i, från småbarnslivet, till tonårsbarn och sedan utflugna barn. Huset består av tre våningar och varje våning ska kunna fungera som en egen enhet. Exempelvis ska man kunna tvätta sina kläder på samtliga våningar för att slippa springa med tvätten. På en av våningarna blir det förberett för en tvättmaskin i badrummet men vi kommer troligen inte att installera någon just där initialt. Men möjligheten finns. Sovrummens placering ska vara anpassade efter både när barnen är små och när de blir äldre.


En våning består av 1/3 gästlägenhet och 2/3 som tillhör resten av huset. Den större delen blir framtida tonåringarnas våning med filmduk. Den våningen blir även en aktivitetsvåning, där man kan måla, kanske ha ett gym, spela sällskapsspel osv. Så det blir inte bara barnens utrymme.

Den andra våningen är den sociala våningen bestående av vardagsrum och kök. I vårt förra hus var kök och vardagsrum i en öppen planlösning men man kunde inte se varandra om en satt i soffan och den andra stod i köket. En önskan från min man var att han ville ha en stor social yta med öppen planlösning. Oavsett hur stort hus man bygger är allt en trade off. Man behöver alltid offra något annat till fördel för den ytan man valt. I stället blir det färre rum, vilket skulle ha varit betydligt mer yteffektivt.

Den sista våningen är den privata våningen med sovrummen, walk in closet, badrum och ett litet pentry med vinkyl och kyl/frys för grillkvällar på den angränsande takterassen.


Det här blogginlägget kommer att vigas åt våning ett!

I dagsläget bor vi på ca 130 kvm av totalt 530 kvm. Vi har flyttat in på det våningsplanet som kommer att vara barnens våning om tio år. Med andra ord är vårt nuvarande kök inte vårt huvudkök. Vårt sovrum är inte vårt master bedroom osv. Allting är lite tillfälligt med tillfälliga lösningar.



Denna våning består av två sovrum. Barnens rum är strategiskt placerade på vardera sida om vardagsrummet så att de ska få privacy när de är äldre och i dagsläget är det toppen då de inte väcker varandra lika enkelt när en av de är ledsen och skriker. Det händer ganska ofta;)


Vårt tillfälliga sovrum är i dagsläget en ensuite med en walk in closet angränsande till sovrummet åt ena hållet och badrummet angränsande åt det andra hållet. Vårt tillfälliga sovrum kommer nämligen i framtiden att fungera som ett målarrum för de tavlor som min man skapar och vår walk in closet blir en framtida musikstudio till mig.

Dörröppningen till målarrummet är ca 3 meter brett för att soutterängvåningen ska kännas som allt annat än en källare. Det rummet blir en förlängning av vardagsrummet, som man samtidigt kan skärma av om man vill. Nu när det fungerar som masterbedroom blir det en studiokänsla, vilket jag gillar. Det ger en intim liten känsla i ett stort hus. När vi vaknar upp ser vi ut genom vardagsrummet och vidare ut genom fönstren till naturen utanför. Det känns överhuvudtaget inte att vårt sovrum egentligen inte har några fönster.



Tv-väggen har vi ritat tillräckligt bred för att en filmduk ska kunna få plats där i framtiden. Skulle det behövas finns det utrymme att skapa ett till normalstort rum i det som i dagsläget är kök/vardagsrum. Tanken bakom var om vi skulle skaffa ett tredje barn så skulle alla barn kunna få ett eget sovrum.

När vi ritade huset tänkte vi att teknikrummet skulle få dela plats med tvättstugan. Tekniken tog emellertid mer plats än tänkt så vi har placerat en tvättmaskin i badrummet i stället. Teknikrummet kommer fortfarande att kunna fungera som en tvättstuga då rören är dragna och en liten yta finns, men i dagsläget låter vi teknikrummet enbart få agera som ett teknikrum.


Badrummet som är kring 20-25 kvm stort var från början uppdelat i ett förråd och ett badrum. Personligen gillar jag måttet 240 cm brett för förråd, walk in closet och liknande om den ytan finns att lägga. Anledningen är att det då ryms 60 cm förvaring på vardera sida med 120 cm i mitten. 90-100 cm hade egentligen räckt med 120 cm gör att det känns lite luftigare tycker jag. Längs vägen tog vi bort innerväggen från ritningen i badrummet och gjorde ett stort badrum i stället. I "förrådsdelen" blev tvättmaskinen placerad så nu hänger tvätten i den bortre delen av det stora badrummet. Jag hade en klar tanke om att skärma av den änden med en sammetsgardin för att slippa se tvätten som är på tork. Men då allting är tillfälligt på den här våningen, känns det onödigt att lägga för mycket energi på kortsiktiga lösningar. För där tvätten hänger på tork idag blir det en bastu i framtiden. Hänger du med i svängarna? ;)



Det som kommer att bli ett vinrum i framtiden är i dagsläget ett kapprum där vi hänger av oss ytterkläderna innan vi går in i vår "lägenhet" i huset. Jag gillar verkligen känslan av att bo i en lägenhet i sitt eget hus, med en egen trappuppgång där man kan lägga flaskor och skräp tillfälligt. Utan grannar som klagar;)


Vi har även två separata ytterdörrar till denna delen av huset. En inifrån och en utifrån. Denna delen ska kunna fungera som en egen enhet, dvs. det ska i praktiken gå att hyra ut den eller som nu, enbart bo i denna delen av huset.


Förutom flexibiliteten var det viktigt för oss att denna våning ska vara yteffektiv. Vi tog inspiration av vårt förra hus, med ett vardagsrum i mitten och rum runtomkring. En ganska klassisk soutterängplanlösning. Här skulle vi utan tvekan kunna bo hela livet utan att behöva de övriga ytorna i huset.


I dagsläget finns det tyvärr ingen möjlighet att kommentera direkt på min blogg. Men använd gärna gilla-knappen här och skriv väldigt gärna en kommentar om blogginlägget på @tornbladinredning eller @530kvm på Instagram. Det vore ju sååå kul att höra vad du tycker.


Ha en underbar helg.


#husbygge #nybygge #inredning #inredare #inredarelidingö #inredarestockholm #inredningshjälp #byggahus #bygganytt #planlösning #heminredning #homestylist #inredningsarkitekt #inredningsstylist #arkitekt #planerahusbygge #renovering #renoverahus #inredningsblogg #inredningskonsult

252 visningar
 

TÖRNBLAD INREDNING & ARKITEKTUR

Lidingö

  • Instagram

©2020 by Törnblad Inredning & Arkitektur